Why CrossFit Tommy, but whyyy?

Nå har både Pernille og jeg vært medlemmer på CrossFit Athletic i to uker. Jeg har tidligere vært en liten wannabe crossfitter som har testet noen småøkter på enkelte crossfit- box´er i Norge, samt brukt appene WODster og WODBook for å få inspirasjon til enkelte treningsøkter. Dette har såklart vært ganger der jeg har fått bestemt øktene selv, og alle vet vel like godt som meg at man velger oftest det man allerede kan fra før. Var det noe olympisk vektløfting, double unders eller kipping med i økta- var det bare å sveipe til venstre som med Tinder, vekk me´n. Slik holdt jeg på til jeg fant en økt jeg likte og hvor jeg var innafor komfortsonen.

Dette har endret seg radikalt de siste to ukene. Nå har jeg virkelig ikke noe valg og vet ikke hva økta innebærer før jeg kommer på trening. Man blir bare kastet utti det. Basisen og styrken er definitivt der. Skillsene derimot… Grusomt! Kipping sitter ikke. Double unders sitter ikke. Snatchen er på lav belastning med fullt fokus på teknikk og kvalitet. Det samme med clean´en.

Nesten ingenting sitter…… Hadde jeg vært feig, så hadde jeg gitt meg nå. Før det hele har startet. Men jeg har bestemt meg for å fortsette til jeg har kontroll på minst alt det ovenfor. Og jeg vet at jeg kommer til å klare det. Jeg må bare gi det litt tid. Jeg kan være en utålmodig person som gjerne skulle klart nye ting i går, men nå må jeg bare smøre meg med tålmodighetskremen og fortsette jobben. Det er litt rart å si det, men det er en god følelse å føle seg dårlig og som en nybegynner. Det gjør jeg definitivt nå. Det betyr bare at man har massevis å lære og samtidig kan man glede seg til mye progresjon fremover. Dette gir meg en treningsglede jeg ikke har hatt på en stund, og nå gleder jeg meg som en unge til hver trening. En veldig god følelse å ha.

Jeg kan også forstå at mange trives godt i CrossFit- bobla. Hyggelige folk, man heier på hverandre, dyktige trenere, variert trening, tidseffektivt, morsomt, motiverende, lærerikt, sosialt og utfordrende.

Det morsomme på CrossFit Athletic er at det er en enorm spredning i hvilke folk som møter opp på timene. Mange har kanskje et inntrykk av at CrossFit kun er for de godt trente som allerede har 5 muscle ups, 100 double unders, 150 kg i knebøy og 200 kg i markløft. Men her er det både gravide, eldre, yngre, godt trente, dårlig trente osv. Alle finner sin plass, og alle gjør det de kan for å få en god økt. CrossFit Athletic har også delt inn øktene i ulike nivåer, alt etter hvilke ambisjoner og ferdigheter man innehar. Alle trener til samme tid, men deles i ulike puljer ettersom hvilke nivå man ønsker å legge seg på eller hvilken pulje man bli plassert i. På tavla står det base (nybegynner), climb (viderekommen) og metcon (type høyintensiv trening). Under hver pulje står det hva dagens økt inneholder. Vi er for tiden med på climb og trives godt der. Mange nye utfordringer og mye nye skills å lære oss. Jeg er veldig opptatt av og glad i programdesign og ser på dette punktet som ekstremt viktig når det kommer til å effektivisere treningen. Til nå har jeg vært veldig imponert over programmeringen og fagkunnskapen til trenerne. Treningene starter alltid med en spesifikk oppvarming mot det som skal bli gjort senere i økta. Mobilitetsøvelser, øvelser for motorisk kontroll og aktiveringsøvelser. Etter 10 min med oppvarming, er det direkte i gang med den økta/puljen du tilhører. Ofte er det fokus på en tung del først, hvor man f.eks skal bygge opp til sin 1-5RM i store øvelser som knebøy, markløft, skulderpress, rykk eller vending. Dette tar ca. 15-20 minutter. Deretter kan det være én lengre sammensatt økt av flere øvelser, eller to mindre økter. Disse er ofte basert på tid eller runder.

IMG_1740

Vi har vært litt heldige med øktene som har blitt satt opp, og fått vist styrken og kapasiteten vår- og da spesielt Pernille. Hun har vært en maskin her nede og både løfter mer enn mange av guttene og løper like godt fra de på ulike tester. Hun har imponert meg mye, og denne type treningen er som skapt for henne. Vi har gjennom dette fått spørsmål om å bli med i en konkurransegruppe (Peak by athletic) som trener flere ganger om dagen og satser seriøst på CrossFit. Vi har per nå sagt tusen takk for det smigrende tilbudet, men vi vil trene “normalt” og samtidig ha en hverdag hvor vi kan jobbe, reise og gjøre litt som vi ønsker. Blir man med i et slikt program, så er det “all in” og nesten det eneste fokuset er på å bli CrossFit- utøvere. Det er moro dette, men akkurat nå holder det med å lære seg nye øvelser, bevegelser og samtidig bli kjent med en ny type trening. Så får vi heller se om det frister mer etter hvert som vi har blitt bedre i alle disse øvelsene.

CrossFit i seg selv handler om variasjon. Du skal være god til å løpe, god til å ro, du skal ha eksplosiv, maksimal og utholdende styrke- ofte alle disse kombinert. Du skal også ha god kroppskontroll for å gjennomføre f.eks gymnastiske øvelser. Det er lite en CrossFit- utøver kan være dårlig på. Dette tester så definitivt allsidigheten din. Det er nok derfor jeg alltid har vært en fan av CrossFit. Hos meg står allsidighet øverst når det kommer til de atletene jeg beundrer mest, og jeg har en enorm respekt for de beste (og rene) innen dette miljøet.

Kort oppsummert; en fantastisk treningsform som er utrolig motiverende, effektiv, morsom, lærerik, utfordrende og sosial. Det finnes alltid utfordringer og ting som kan bli bedre, men det gjør det over hele røkla. Ikke alle trenger å digge CrossFit, men det gjør i hvertfall jeg. Terningkast 6.

….That´s whyyyy…….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s